SiSom (avsluttet)

Prosjektperiode

2006-2016 Støtte til bedre kommunikasjon og symptombehandling for barn med kreft

2008-2018 Psykometrisk testing av SiSom - kommunikasjonsverktøy for barn

2014-2015 Validering av SiSom til Svensk

Finansiering

Norges forskningsråd #175389/V50 (2006)

Eckbo’s legater (2010)

Norsk diabetesforbund (2010)

KK-stiftelsen via Högskolan i Halmstad, Sverige (2014)

Om prosjektet

SiSom er et kartleggings- og kommunikasjonsverktøy som hjelper barn med langvarige helseutfordringer til å sette ord på hvordan de har det. SiSom står for "selvrapportering innen symptomer og mestring" – eller "Si det som det er!" og brukes på nettbrett. Sammen med en selvvalgt hovedfigur reiser barnet på en elektronisk oppdagelsesreise fra øy til øy. Ved hver øy kan barnet markere et område hvor man kan ha problemer, f.eks. ting man er redd for, hvor det gjør vondt, fysiske plager eller vanskelige følelser, men også hva som går greit. Når barnet er ferdig med markeringene, lager programmet en rapport som kan brukes som utgangspunkt for samtale med sykepleier eller lege.

Målgruppen for SiSom er barn i alderen 6-12 år. SiSom har blitt utviklet i samarbeid med barn med kreft og friske barn, foreldre, helsepersonell, IT-utviklere og forskere. Innhold er tilpasset barn med kreft, hjertefeil og diabetes, og validert på flere språk.

Forskning viser at SiSom kan endre måten helsepersonell møter barn og kommuniserer med de på.  Barna får hjelp til å sette ord på hvordan de har det, og det gir de bedre muligheter til å håndtere, forstå og mestre problemene og kravene sykdommen medfører. Forskning viser også at barna blir aktive deltakere og tatt på alvor i samtalen, og får dermed en økt opplevelse av kontroll. SiSom fanger opp problemer som ellers lett blir oversett, og gjør at helsepersonell lettere kan få tak i hvordan barnet opplever sin situasjon. Dermed kan helsepersonell planlegge en mer helhetlig behandling for barnet.

Sisom er tilgjengelig via selskapet dHealth AS (https://www.dhealthapp.no/sisom) og benyttes blant annet i Vestre Viken og barneavdelinger i Sverige. Programmet finnes på norsk, svensk, engelsk, fransk og gresk.

Prosjektgruppe

Cornelia Rudland, PhD, Prosjektleder

Publikasjoner og presentasjoner Last ned Sisom

Deltagere